Bursa'dan Ayvalik veya Izmir istikametine ne zaman gitsem tost yemek ve ayran icmek icin kesinlikle Susurluk'a ugrarim. Hep klasik yerlere giderim fakat biracik sıkılmaya baslamistim bu durumdan yani hep aynı yerde durup tost yemek ayran icmek ve tostun git gide daha tatsiz tuzsuz olmasi yeni yer arayisima neden olmustu kii, sevdigim bir blog olan dilekita.com un yazisini okuyunca yeni bir yer (yer yeni degil ama biz yeni kesfediyoruz) buldugumuz icin sevinmistim. Yaziyi okuduktan 2 gun sonra ayni istikamete yolum dustu( kizim ve esim Akcay'da oldugundan) aslinda unutmustum orayi fakat Susurluk lambalarinda durunca aklima geldi hemen iceri kirdim direksiyonu tarif edilen yere gittim( hemen demeyelim diger tarafa girmisim yardim istedim birisinden Duzdag nerede diye karsisi deyince tamamdir dedim) neyse efendim gittik zaten tamamen doluydu amcalar butun masalara otumuslardi bizi farkedince masamiz burada var dediler biz de oturduk annemle. Tost ve ayranimizi soyledik tostlariniza salca ister misiniz diye sorunca biz tabii dedik, alismis oldugumuzdan daha buyuk ve daha bol malzemeli tostlarimiz ve cam bardaklarda ayranimiz geldi. Harikaydi , bakinirken saga sola kizilcik suyumuz var dedi 15-16 yasinda okul tatile girince yardima geldigini ogrendigim kardesimiz- neyse kizilcik suyumuz da geldii harika ev yapimi dogal buz gibi, bir guzel ictikten sonra hesap sasirtti bizi 2 tost 1 ayran 1 buyuk cay 1 kizilcik suyu 10, 50 kurus deyince inanamadim, cocuk da gulumsedi zaten begendiniz mi dedi , ne diyorsun dedim harikaydi. Unuttum bu arada tostlarin yanina domates biber sogus de ikram ettiler, tesekkurler dilekita tesekkurler Duzdag.
28 Temmuz 2016 Perşembe
Düzdağ Tost Cay evi
Devamını oku »
22 Temmuz 2016 Cuma
Püfff Noktaları :)
Acaba neden bu isim konmuş ki? araştırdım :)
Daha doğrusu Topraktan Çömlek ve Seramik adlı sayfadan okudum. Sizlerle de paylaşayım :
‘’Püf Noktası’’deyiminin hikayesi;
Vaktiyle testi ve çanak-çömlek imal edilen kasabalardan birinde, uzun yıllar bu meslekte çalışan bir çırak, kalfa olup artık kendi başına bir dükkân açmayı arzu eder olmuş.Ne yazık ki her defasında ustası ona: “Sen daha bu işin püf noktasını bilmiyorsun, biraz daha emek vermen gerekiyor” dermiş.Kalfa bir gün dinlememiş ustasını ve açmış dükkânını. Açmış açmasına ama yeni dükkânında güzel güzel yaptığı testiler, küpler, vazolar, sürahiler onca titizliğe ve emeğe rağmen orasından burasından yarılmaya,yer yer çatlamaya başlamış.Kalfa bir türlü bu çatlamaların önüne geçememiş. Nihayet ustasına gidip durumu anlatmış.Usta;“Sana demedim mi evladım,sen bu işin püf noktasını henüz öğrenmedin. Haydi geç bakalım tezgâhın başına da bir testi çıkar. Ben de sana püf noktasını göstereyim” demiş.Eski çırak merdaneyi döndürüp çamura şekil vermeye başladığında usta önünde dönen çanağa arada sırada “PÜF!” diye üfleyerek zamanla testiyi çatlatacak olan bazı küçük hava kabarcıklarını patlatmış.
Her sanatın incelik gereken nazik kısmına da o günden sonra PÜF NOKTA’sı denilme başlanmış.
Siz de benim gibi Çömlek ve Seramik adlı facebook sayfasını incelemek isterseniz Buyrun efendim TIKLAYINIZ
Cunda
Cunda Adası(Alibeyköy adası) yıllardır o bölgeye gidipte Cunda'ya uğramadığımız hi olmadı, bir kahve içmek için gittik ama yine de gittik.
Devamını oku »
Biscotti / Biscottiler
Az malzeme ile uzun süre dayanıklılığı olan, çeşit çeşit biscottiler yapabiliriz. Bademlisi, fındıklısı, kurutulmuş meyvelisi, benim sevdiğim olan kuru üzümlüsü her biri birbirinden güzel.
Devamını oku »
21 Temmuz 2016 Perşembe
Mekik Böreği
Kreplerden Börekler Mekik Böreği
Devamını oku »
Bu böreğimizde Hem Krep hem de beşamel kullanacağız. İç harcı olarak da közlenmiş patlıcan terrrcih edeceğiz. Tabii iç harcı olarak sayısız alternatifimiz var.
Kumpir
Merhabalar efendimm,
Türkiye'de 80 e yakın patates çeşidi bulunmasına rağmen kumpir için sadece 2'si uygundur. Mamba ve agiro cinsi patateslerden yapılır en güzel kumpirler. Bazen denediğinizde =neden benim kumpirim olmadı= diyorsanız sebebi budur. yani her büyük patetes kumpir için uygun değildir.
Ayrıca Kumpir yapmak için çok iyi tereyağına ve çok iyi taze kaşara ihtiyacımız var(aslında piza için rende mozzarelan satılıyor ne kadar mozzarella onu bilemem ama daha iyi sonuç veriyor.)
Kabak
Beğendili Kabak mı yoksa kabak beğendi mi? :)
Hangisi olduğunu bilmiyorum ama tadı çok muhteşem oluyor. Çıtır çıtır tazecik kabaklarımızı güzelce yıkıyoruz . Rendeliyoruz , kavuruyoruz, beşamele benzeyen( yumurta yok) sosla tamamlayıp, tuz biber kontrolünü yapıyoruz. ve servis ediyoruz üzerine toz biberli zeytinyağı veya tereyağı gezdiriyoruz.
Tabii kısacık geçtik üzerinden anlaşılması güç oldu. Biraz detaylandıralım ,....
Deniz Börülcesi
Deniz Börülcesi her zaman ve her yerde bulunmayabilir, özellikle Ege ve Akdeniz'de bilinir.. Amaaa Marmarada da çok tüketilir.. yapımı çok zor olmayan bulması zor olan bir sebzedir.
Deniz börülcesi ile de bir çok reçete uygulamak mümkündür. Tabii biz öncelikle temel reçeteyi uygulayacağız sonrasında varyantasyonlarını inceleriz.
Deniz Börülcei için gereken malzeme deniz börülcesi ve sudur. Kaynamış suyun içerini sapları ayıklanmış ve yıkanmış börülceleri yerleştiriyoruz. arasıra pişip pişmediklerini kontrol ediyoruz. Börülceler piştiğinden içlerindeki sert ot çabuk çıkmalıdır .Ama çok da yumuşatmamak da gereklidir.
Haşlama işlemi tamamlandığında soğuk suyun içine deniz börülcelerini alıyoruz. Ben buzlu su tercih ediyorum Bunun nedeni yeşil rengi canlı kalmasıdır. Deniz börülcesinin kaynama suyuna tuz atmıyoruz zaten deniz kenarında yetiştiği için yeteri kadar tuzu içinde muhafaza eder. soğuyan deniz börülcelerini servis ederken (klasik servis) limon suyu, zeytinyağı ve sarımsaktan (havanda dövülmüş) oluşan bir vinegret hazırlayıp, börülcelerimizin üüzerine gezdirip servis ediyoruz, afiyetle efendim.
20 Temmuz 2016 Çarşamba
Avcı Böreği
Kreplerden Börekler Avcı Böreği
Avcı böreğini evden hiç eksik etmem desem yeridir. Çoğu zaman kıymalısını yani olması gerektiği gibi yaparım. bazen de iç malzemesini değiştirerek yapıyorum. peynirlisi, ıspanaklısı, mantarlısı, dilim zeytinlisi gibi.
Biz ilk önce normal olanı yapalım. Avcı böreği için bize tabii ki krep, kuru soğan,dövülmüş ceviz, tuz ve karabiber gerekir.Panelemek için ise un, yumurta ve galeta unu gerekir. Kızartmak için sıvıyağ. Soğanlarımızı soteliyoruz, bir süre sonra kıymamızı verip , kıyma kavrulunca diğer malzemeleri katıyoruz. belki siz içine renk olsun diye yağ biberi ile maydanoz da katmak istersiniz, takdir sizindir efendim. içimiz hazır olduğuna göre. kreplerimizin içine bir tepeleme içi koyuyoruz sonrasında sigara böreği gibi sarıyoruz. birleşme noktasına azıcık yumurta sürüp yapıştırıyoruz. sonrasında pane işlemi yapmamız gerek. panelemek için böreklerimizi ilk önce una, sonra yumurtaya ve en sonda galeta ununa bulayıp , kızgın yağda altın sarısı renk oluncaya kadar kızartıyoruz ,Afiyetle efendim.
Krep Tarifi için Tıklayın
Krep Tarifi için Tıklayın
Krep
Fransızların işçi bir kızın adını koydukları, hatta
dünyanın en ünlü işçisi
Krep Süzet
Krep Süzet
Krep Süzet reçetesine geçmeden önce bence krep nasıl yapılır onu bilmemiz gerekir. Klasik krep hamuru yapmak için 2 ölçü un 2 ölçü süt örnek olarak ölçek olarak bardak kullanacaksak(200 lük) 3 yumurta bize yeter. sıvıyağ, tatlıda kullanacaksak pudra şekeri, eğer tatlıda kullanmayacaksak, tuz gerekir.
Bu malemeleri bir kapta birleştirdiğinizde biraz koyu kıvamlı olduğunu göreceksiniz. Bu durumda biraz daha süt ekleyerek boza kıvamından biraz daha ince bir kıvama gelmesini sağlamamız gerek. sonra az bir yağı peçeteyle sürdüğümüz tavamıza krepler kalın olmayacak şekilde dökelim. krep ne kadar ince olursa makbuldür efendim. Kağıt gibi de yapmamak gerek tabii :)
Beşamel
Beşamel , süt, un , yumurta,tereyağı
, biraz tuz ve karabiber belki de biraz kaşar veya mozzarella(Mornay Sos oluyor
kendileri), ya da beşamel in adımlarını izledikten sonra en son aşamada ekleyeceğiniz
domates salçası veya kurutulmuş domates püresi (sos oror olur kendileri) ,
bazen de balık suyunu süt yerine kullanırsanız ki kendi isimleri “anchovy sos
olur” bütün bunlar beşamel sosun türevleri olup , basit malzemelerden oluşan
fakat ilgi ve dikkat isteyen soslardır.
Patates Ograten (Gratine de Pommes)
Ispanak Ograten
Sufle
Yine bir Fransız Klasiği“Sufle”hatta
Sufleler
“Sufleler,
Fransız mutfağının zerafetini simgeler” derdi büyüklerim. Birlikte çalışma
fırsatı bulduğum şeflerimden bir tanesi şu cümleyi iyice ezberletmişti bana “Sufle müşteriyi değil, müşteri sufleyi
bekler.”Aynı söz çok severek takip ettiğim rahmetli Prof. Dr. Arman
Kırım’ın kitabında da karşıma çıkmış çok şaşırmıştım.
Tavuk Pojarski
Tavuk Pirzola Poyarski “Pojarski”
Bugün çok saygı duyduğum,
çok kıymetli ustlarımızdan Necip Usta’ mızın “Fransız Mutfak Sanatı” kitabını
incelerken karşılaştığım bu yemeğin hikayesini sizlerle paylaşmak istedim:
Napolyon’un Rusya
içerlerinde ilerlediği bir savaşta aşçıbaşısından (Laguipier) yemek yapmak ister,
malzeme bulamaz, köylünün birisinden bir tavuk bulur ve keser, temizler,
tavuğun çok zayıf olduğunu görünce, tavuğun iki göğsünü bıçakla kıyar, yine
göğüs şekli vererek tereyağında pişirir ve servis eder. Napolyon sorar : bu
yeni yemeğin ismi nedir? Aşçıbaşı düşünürken aklına tavuğu satan köylünün adı
gelir ve “ Pojarski” der.
Tabii Biz Pojarkyimizi yaparken yine özgün bir reçete oluşturacağız. Bunun için kımızı biberden sos yapalım bence. Kırmızı biberlerimizi incecik kıyalım. azıcık sıvıyağımızı sonrasında azıcık tereyağı ile birlikte ısıtalım kırmızı biberleri içine verelim. bir diş sarımsağı bıçağı yanlamasına tutup patlatalım tavaya onu da verelim. Tuz,biber kontrolünü de yapalım. çay kaşığı ucu ile de un verelim( un sosların bir çoğuna kıvam verir) sosumuzun tadına bakalım. renk eksik kaldı sanki. biraz maydanoz kıysak içine nasıl olur? harika olur bence. Biraz maydanozla renklendirelim. önceden ısıttığımız tabağımızın ortasına kırmızı biber sosumuzu koyalım üzerine de tereyağı ile parlatılmış Poyarskilerimizi yerleştirelim. dekor için maydanoz yaprakları kullanalım. ama küçük bir işlem yapalım maydanoz yaraklarımızı zeytinyağına sokup çıkartalım. parlak maydanoz yaprakları ile dekorlayıp servise hazır hale getirelim .Afiyetle efendim.
Not : İşlem görmemiş hiç brir malzeme tabağa konmaz. küçücük bir detay bile işlemdir efendim.
Tabii Biz Pojarkyimizi yaparken yine özgün bir reçete oluşturacağız. Bunun için kımızı biberden sos yapalım bence. Kırmızı biberlerimizi incecik kıyalım. azıcık sıvıyağımızı sonrasında azıcık tereyağı ile birlikte ısıtalım kırmızı biberleri içine verelim. bir diş sarımsağı bıçağı yanlamasına tutup patlatalım tavaya onu da verelim. Tuz,biber kontrolünü de yapalım. çay kaşığı ucu ile de un verelim( un sosların bir çoğuna kıvam verir) sosumuzun tadına bakalım. renk eksik kaldı sanki. biraz maydanoz kıysak içine nasıl olur? harika olur bence. Biraz maydanozla renklendirelim. önceden ısıttığımız tabağımızın ortasına kırmızı biber sosumuzu koyalım üzerine de tereyağı ile parlatılmış Poyarskilerimizi yerleştirelim. dekor için maydanoz yaprakları kullanalım. ama küçük bir işlem yapalım maydanoz yaraklarımızı zeytinyağına sokup çıkartalım. parlak maydanoz yaprakları ile dekorlayıp servise hazır hale getirelim .Afiyetle efendim.
Not : İşlem görmemiş hiç brir malzeme tabağa konmaz. küçücük bir detay bile işlemdir efendim.
18 Temmuz 2016 Pazartesi
Piliç Sarma
Piliç Sarma
Pilicsarma yapalim ama nasilyapalim , eger bir tarife veya reçeteyebağlı
kalacaksak isimiz zor. Biz en iyisi bildigimiz teknileri bir yoklayalim ve
birseyler yapmaya çalışalım, hanımefendiler beyefendiler karsinizdapilic
sarma.. Hem de butunpilicten ve kemiksiz, coksaygilar:)
1 adet butunpilic
500 gr tavuk ciger
Kimyon
3 adet orta boy kuru sogan beyazindan olsun lutfen
Tuz
Yag biberi 1 adet
Tereyagi
Siviyagi
Butun pilicimizi goguskisimlarindan bir cizik ile ise
baslayalim, yavasyavaskemigeyakin olacak sekilde pilicimizi kemiklerinden
ayirmayabaslayalim. Bu islem bittikten sonra tavugumuzustrec filmin
arasinasikistirarak biraz dovelim (cokdegillutfen) form almasiicinyapiyoruz bu
islemi.
Kuru soganlarimizibrunoise seklinde dograyalim(bkz. Dogramasekilleri,
brunoise) siviuagi tenceremize koyalimcokcok az bir sure sonra tereyagimizi
verelim( bu islemtereyaginij dayanma gucu daha az olduguicin, bir nevi
tereyaginiguclendirmekicinyapilir) soganlarimizi da verelim konkassedogranmis
(bkz. Konkassedograma) biberlerimizi de verelim , kavuralim iyice soganlarimiz
ve biberimi iyice karamelize olsun diye bir parca tuz verelim ., karemelizasyonesnasindatavamizin
veya tenceremizin dibine yapisantortulari ya bir bardak tavuk suyu , yoksa
normal su ile deglaze( bkz. Deglaze) edelim. Tavuk cigerleri de verelim .
kavirmaislemine devam edelim bu esnada kimyon karabiber ve tuz kontroluyapalimtamamlayalim.
Sonrasinda mutfak blenderinda iyice pure haline getirelim harika bir icharcimizolmus
oldu.
Tavugumuz yekpare sekilde bizi bekliyordu bu
harctanaliptavugumuzunicine iyice dolduralim. Sonrasindajut ipi ile rosto
baglar gibi baglayalim. Asagiyukariyemegimizitamamlamis olduk.
Firin tepsisinin icerisineyaglikagit serip, uzerine rosto
gibi hazirda bekleyen tavugumuzuyerlestirelim, bu sekilde 170-180 derece
firinda iyice kizarana kadar pisirelim. ( tabii arzu edersek bu islemibuyuk bir
tava icerisinde et muhurler gibi baslayip sonra firina atabiliriz, takdir size
kalmis.)
Yemegimizfirindanciktiii, dilimlenmeye hazir. Jut iplerini
kibarca cikariyoruzkalip gibi tavugumuz ortaya cikiyor. Dilimleme
isleminiyapiyoruz. Yaptiktan sonra istersek yine tava da az bir tereyagi ile
parlatabiliriz yemegimizi hem renk guzellesir hem dolgun gozukur.
17 Temmuz 2016 Pazar
EL Yapımı Makarna
Pastaaa Mammaaa miiiaaaa
Çok severek yaparım
makarnayı, hatta kızımla birlikte yaparız genelde. Çeşit çeşit, rengarenk
makarnalar… Yine karşımızda az malzemeyle harika sonuç örneklerinden makarna…
İtalya ile özdeşleşmiş makarna, tüm dünyanın şapka çıkardığı gastronomik bir
değerdir. Temel hamuru un, yumurta, tuzdan oluşur. İtalyanlar makarnanın
içerisine birazcık(her bölgede değil) semolina yani irmik unu da katarl4ar.
Ispanaklısı, domateslisi,
kırmızı pancarlısı, zeytin ezmelisi, kalamar mürekkepli makarna hamurlarına
renk vermek için kullanılır hatta zerdaçalı da unutmamak gerek. Kesinlikle gıda
boyası kullanmamalıyız.
Ispanaklı Lorlu(Ricotta da olur) Ravioli
Lazanya-Kıymalı,Mantarlı
Lazanya Hamuru için
300 gr un
3 adet yumurta
Tuz
İç harcı için
500 gr dana kıyma
2 adet soğan (brunoise doğranmış)(brunoise doğrama
Ispanaklı Lorlu(Ricotta da olur) Ravioli
Midye
Midye
Denizden gelen ne varsa sefa gelsin hoş gelsin ,çok severim,
severiz. Hatta kıymetli kızım midye şişlerini tarator sosa bile banmadan yiyor,
nedenini sorduğumda =sadesi güzel baba= diye cevap veriyor. En son Güre'den
topladığım midyeleri çok fazla uğraşmadan tavaya atmıştım. Biraz küçük
olmalarına rağmen çok lezzetli midyelerdi. Aslında şarapta dinlendirecektim bu
kez ama şarabımız olmadığı için azıcık elma sirkesinde dinlendirdim. soda ve
biraz da deniz suyu. Sonra şişlere taktım. Cıvık hamur yapmam gerekiyordu ama
yapmadım sadece una batırdım. Sadece un . Sonra, kızgın bol yağda, bir güzel kızartım. 49 şiş yapmışım ilk
pişenleri yedik, dayanamadık. onlarla birlikte ve her şişte 5 er tane olduğuna
göre sayısını hesaplarsınız artık. Afiyetle yedik. Denize bizlere verdiği güzel
nimetlerden dolayı teşekkür ettik. Her zaman inandığım bir şey var Allah
bizlere türlü türlü nimetler vermiş en güzel şekilde pişirip yememiz gerek diye
düşünüyorum kıymet bilmek gerek. Afiyetler olsun efendim .
Şimdi gelelim midye konusunun detaylarına, Eğer tatildeyseniz veya yakın çevrenizde midye bulabileceğiniz veya toplayabileceğiniz bir yer varsa bir de midyeyi seviyorsanız aşağıdaki teknikler ile midyelerinizi harika şekilde yapabilir değişik sunumlarla misafirlerinize aslında kendinize de hazırlayabilirsiniz.
Mantarlı Midye Sote
Mantarlı midye sote derken aklınıza sadece kültür(champion mantarı) gelmezse çok sevinirim. Çünkü ülkemizde çok daha güzel mantarlarımız var ve kıymetini bilmeliyiz diye düşünüyorum. Bu reçetede ben istiridye mantarı kullanmak istiyorum. midyelerimizi ayıklama konusunu hepimiz biliyoruz artık.
İlk önce kullanacağımız malzemeleri şöyle bir gözden geçirelim. Biber, domates,sarımsak, midye, karabiber, tuz , zeytinyağı(riviera), ve çok az tereyağı . belki üzerine biraz kaşar atabilirdik ama yemeğimizi çok fazla yağlandırmamıza gerek yok. Hatta bu tip yemeklerin tümünde kullandığımız kekik(tyme cins) bu yemeğimize girmesin bence tatları maskelemesin.
Malzeme listemiz oluştuğuna göre güzel bir wok tavada verev kesilmiş biberlerimizi riviera zeytinyağımızda çok öldürmeden kavurmaya başlayalım, bir iki tur döndükten sonra midyelerimizi ve sarımsağımızı da verelim, renkler pişip pişmediğini belli eder, olmadı bir tane atıverin ağzınıza :) daha sonra çok olmamak kaydıyla domateslerimizi sarımsak ve tereyağı ile ilave edip tuz , biber kontrolümüzü de yaptıktan sonra çok fazla kurutmadan servisimizi yapalım.Domates ile birlikte çay kaşığının yarısı kadar un katarsanız kıvam mükemmel olur. afiyetle efendim.
Midyeli ev yapımı linguine makarna
Ev Yapımı Makarna reçetemizi linkimden bulabilirsiniz
- Midyeleri toplarken dikkat etmemiz gereken ilk kuralımız dalgaların midyelere vurmayacağı yerlerden toplamalıyız kiii içlerine kum, çakıl girmemiş olsun. bu şekilde topladığımızda yerken ağzımıza çıtır çıtır şeyler gelmemşi olur.
- Dışında bulunan yosun, ve midye üzerindeki çakıl benzeri ne varsa güzelce temizlemeliyiz.
- Biraz Deniz suyu bulundurup temizlediğimiz midyeleri kabuklu bir şekilde deniz suyuna bırakmalıyız . Bunu yapmamızın nedeni midyeler hala canlı oldukları için içlerinde kalan son kumları da dökmeleridir.
İlk reçecetemiz Midye Tava Olsun
Bir süre deniz suyunda kalan midyelerimizi geniş bir tencere kaynayan suyumuza yavaşça bırakmalıyız. bir süre sonra kabuklarının açıldıklarını göreceksiniz. kabuklar açıldığında midyenin tam orta kısmında bulunan yosunu (malumunuz midye yosun ve deniz bitkileri ile beslenir) almamız gerekir. Sonra hazırladığımız marinadın içcerisine kabuğundan ayırdığımız midyeleri bırakabiliriz.
Midye leri Marine etmek için limon ve tuz karışımından oluşan bir marinat da hazırlayabilir veya birada ya da beyaz şarapta da bir süre bekletebilirsiniz(buzdolabında)
bu esnada midyelermizi bulayacağımız cıvık hamuru hazırlayalım. midyelerimize yetecek kadar un ve suyu (soda da kullanabilirsiniz) çırparak cıvık bir hamur elde edelim. Cıvık hamurumuz da bir köse de beklesin.
Beklerken midye,kalamar ve pane balıklar ile bazı yemeklerin yanında kullanabileceğimiz Tarator Sosu muzu yapalım. Bu sosu iki türlü yapabiliriz. birinci yöntem yoğurtlu olanı, ikinci yöntem yoğurt sevmeyenler için zeytinyağı ve limon suyundan oluşan bir vinegret ile de yapabiliriz. Her ikisinde de bayat ekmek kırıntısına, ceviz, sarımsak, zeytinyağı ve tuza ihtiyacımız olacak, ilk reçetede yoğurt hariç bütün malzemeleri iyice karıştırıyoruz, en son yoğurtla tamamlıyoruz. ikinci reçete de ise ekmek kırıntılarımızı azıcık su ile ıslatıp fazla suyunu sıkıyoruz, diğer malzemeler ile karıştırıyoruz.(hazırlarken sarımsakları havanda azıcık tuz ile döversek aroma çok daha iyi olur)
bütün malzemelerimiz hzır olduğuna göre midyelerimizi marinattan alıp çöp şişlere takabiliriz, daha sonra önce una sonra haırladığımız cıvık hamura batırıp kızgın yağda altın sarısı renk(hep bu tabri kullanmak istemişimdir) alıncaya kadar kızartıyoruz. daha sonra güzel bir sunumla servis ediyoruz. Afiyetle efendim .
bu esnada midyelermizi bulayacağımız cıvık hamuru hazırlayalım. midyelerimize yetecek kadar un ve suyu (soda da kullanabilirsiniz) çırparak cıvık bir hamur elde edelim. Cıvık hamurumuz da bir köse de beklesin.
Beklerken midye,kalamar ve pane balıklar ile bazı yemeklerin yanında kullanabileceğimiz Tarator Sosu muzu yapalım. Bu sosu iki türlü yapabiliriz. birinci yöntem yoğurtlu olanı, ikinci yöntem yoğurt sevmeyenler için zeytinyağı ve limon suyundan oluşan bir vinegret ile de yapabiliriz. Her ikisinde de bayat ekmek kırıntısına, ceviz, sarımsak, zeytinyağı ve tuza ihtiyacımız olacak, ilk reçetede yoğurt hariç bütün malzemeleri iyice karıştırıyoruz, en son yoğurtla tamamlıyoruz. ikinci reçete de ise ekmek kırıntılarımızı azıcık su ile ıslatıp fazla suyunu sıkıyoruz, diğer malzemeler ile karıştırıyoruz.(hazırlarken sarımsakları havanda azıcık tuz ile döversek aroma çok daha iyi olur)
bütün malzemelerimiz hzır olduğuna göre midyelerimizi marinattan alıp çöp şişlere takabiliriz, daha sonra önce una sonra haırladığımız cıvık hamura batırıp kızgın yağda altın sarısı renk(hep bu tabri kullanmak istemişimdir) alıncaya kadar kızartıyoruz. daha sonra güzel bir sunumla servis ediyoruz. Afiyetle efendim .
Mantarlı Midye Sote
Mantarlı midye sote derken aklınıza sadece kültür(champion mantarı) gelmezse çok sevinirim. Çünkü ülkemizde çok daha güzel mantarlarımız var ve kıymetini bilmeliyiz diye düşünüyorum. Bu reçetede ben istiridye mantarı kullanmak istiyorum. midyelerimizi ayıklama konusunu hepimiz biliyoruz artık.
İlk önce kullanacağımız malzemeleri şöyle bir gözden geçirelim. Biber, domates,sarımsak, midye, karabiber, tuz , zeytinyağı(riviera), ve çok az tereyağı . belki üzerine biraz kaşar atabilirdik ama yemeğimizi çok fazla yağlandırmamıza gerek yok. Hatta bu tip yemeklerin tümünde kullandığımız kekik(tyme cins) bu yemeğimize girmesin bence tatları maskelemesin.
Malzeme listemiz oluştuğuna göre güzel bir wok tavada verev kesilmiş biberlerimizi riviera zeytinyağımızda çok öldürmeden kavurmaya başlayalım, bir iki tur döndükten sonra midyelerimizi ve sarımsağımızı da verelim, renkler pişip pişmediğini belli eder, olmadı bir tane atıverin ağzınıza :) daha sonra çok olmamak kaydıyla domateslerimizi sarımsak ve tereyağı ile ilave edip tuz , biber kontrolümüzü de yaptıktan sonra çok fazla kurutmadan servisimizi yapalım.Domates ile birlikte çay kaşığının yarısı kadar un katarsanız kıvam mükemmel olur. afiyetle efendim.
Midyeli ev yapımı linguine makarna
Ev Yapımı Makarna reçetemizi linkimden bulabilirsiniz
Yanında ne içtiğimiz değil sonrasında ne içtiğimizi daha
sonra anlatacağım ..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)