17 Temmuz 2016 Pazar

Midye

Midye
      Denizden gelen ne varsa sefa gelsin hoş gelsin ,çok severim, severiz. Hatta kıymetli kızım midye şişlerini tarator sosa bile banmadan yiyor, nedenini sorduğumda =sadesi güzel baba= diye cevap veriyor. En son Güre'den topladığım midyeleri çok fazla uğraşmadan tavaya atmıştım. Biraz küçük olmalarına rağmen çok lezzetli midyelerdi. Aslında şarapta dinlendirecektim bu kez ama şarabımız olmadığı için azıcık elma sirkesinde dinlendirdim. soda ve biraz da deniz suyu. Sonra şişlere taktım. Cıvık hamur yapmam gerekiyordu ama yapmadım sadece una batırdım. Sadece un . Sonra,  kızgın bol yağda,  bir güzel kızartım. 49 şiş yapmışım ilk pişenleri yedik, dayanamadık. onlarla birlikte ve her şişte 5 er tane olduğuna göre sayısını hesaplarsınız artık. Afiyetle yedik. Denize bizlere verdiği güzel nimetlerden dolayı teşekkür ettik. Her zaman inandığım bir şey var Allah bizlere türlü türlü nimetler vermiş en güzel şekilde pişirip yememiz gerek diye düşünüyorum kıymet bilmek gerek. Afiyetler olsun efendim .

     Şimdi gelelim midye konusunun detaylarına, Eğer tatildeyseniz veya yakın çevrenizde midye bulabileceğiniz veya toplayabileceğiniz bir yer varsa bir de midyeyi seviyorsanız aşağıdaki teknikler  ile midyelerinizi harika şekilde yapabilir değişik sunumlarla misafirlerinize aslında kendinize de hazırlayabilirsiniz.


  • Midyeleri toplarken dikkat etmemiz gereken ilk kuralımız dalgaların midyelere vurmayacağı yerlerden toplamalıyız kiii içlerine kum, çakıl girmemiş olsun. bu şekilde topladığımızda yerken ağzımıza çıtır çıtır şeyler gelmemşi olur.
  • Dışında bulunan yosun, ve midye üzerindeki çakıl benzeri ne varsa güzelce temizlemeliyiz.
  • Biraz Deniz suyu bulundurup temizlediğimiz midyeleri kabuklu bir şekilde deniz suyuna bırakmalıyız . Bunu yapmamızın nedeni midyeler hala canlı oldukları için içlerinde kalan son kumları da dökmeleridir.
İlk reçecetemiz Midye Tava Olsun
      Bir süre deniz suyunda kalan midyelerimizi geniş bir tencere kaynayan suyumuza yavaşça bırakmalıyız. bir süre sonra kabuklarının açıldıklarını göreceksiniz. kabuklar açıldığında midyenin tam orta kısmında bulunan yosunu (malumunuz midye yosun ve deniz bitkileri  ile beslenir) almamız gerekir. Sonra hazırladığımız marinadın içcerisine kabuğundan ayırdığımız midyeleri bırakabiliriz. 
Midye leri Marine etmek için limon ve tuz karışımından oluşan bir marinat da hazırlayabilir veya birada ya da beyaz şarapta  da bir süre  bekletebilirsiniz(buzdolabında)
bu esnada midyelermizi bulayacağımız cıvık hamuru hazırlayalım. midyelerimize yetecek kadar un ve suyu (soda da kullanabilirsiniz) çırparak cıvık bir hamur elde edelim. Cıvık hamurumuz da bir köse de beklesin.

Beklerken midye,kalamar ve pane balıklar ile bazı yemeklerin yanında kullanabileceğimiz Tarator Sosu muzu yapalım. Bu sosu iki türlü yapabiliriz. birinci yöntem yoğurtlu olanı, ikinci yöntem yoğurt sevmeyenler için zeytinyağı ve limon suyundan oluşan bir vinegret  ile de yapabiliriz. Her ikisinde de bayat ekmek kırıntısına, ceviz, sarımsak, zeytinyağı ve tuza ihtiyacımız olacak, ilk reçetede yoğurt hariç bütün malzemeleri iyice karıştırıyoruz, en son yoğurtla tamamlıyoruz. ikinci reçete de ise ekmek kırıntılarımızı azıcık su ile ıslatıp fazla suyunu sıkıyoruz, diğer malzemeler ile karıştırıyoruz.(hazırlarken sarımsakları havanda azıcık tuz ile döversek aroma çok daha iyi olur)

bütün malzemelerimiz hzır olduğuna göre midyelerimizi marinattan alıp çöp şişlere takabiliriz, daha sonra önce una sonra haırladığımız cıvık hamura batırıp kızgın yağda altın sarısı renk(hep bu tabri kullanmak istemişimdir) alıncaya kadar kızartıyoruz. daha sonra güzel bir sunumla servis ediyoruz. Afiyetle efendim .


Mantarlı Midye Sote 

      Mantarlı midye sote derken aklınıza  sadece kültür(champion mantarı) gelmezse çok sevinirim. Çünkü ülkemizde çok daha güzel mantarlarımız var ve kıymetini bilmeliyiz diye düşünüyorum. Bu reçetede ben istiridye mantarı kullanmak istiyorum. midyelerimizi ayıklama konusunu hepimiz biliyoruz artık. 
          İlk önce kullanacağımız malzemeleri şöyle bir gözden geçirelim. Biber, domates,sarımsak, midye, karabiber, tuz , zeytinyağı(riviera), ve çok az tereyağı . belki üzerine biraz kaşar atabilirdik ama yemeğimizi çok fazla yağlandırmamıza gerek yok. Hatta bu tip yemeklerin tümünde kullandığımız kekik(tyme cins) bu yemeğimize girmesin bence tatları maskelemesin. 
         Malzeme listemiz oluştuğuna göre güzel bir wok tavada verev kesilmiş biberlerimizi riviera zeytinyağımızda çok öldürmeden kavurmaya başlayalım, bir iki tur döndükten sonra midyelerimizi ve sarımsağımızı da verelim, renkler pişip pişmediğini belli eder, olmadı bir tane atıverin ağzınıza :) daha sonra çok olmamak kaydıyla domateslerimizi sarımsak ve tereyağı ile  ilave edip tuz , biber kontrolümüzü de yaptıktan sonra çok fazla kurutmadan servisimizi yapalım.Domates ile birlikte çay kaşığının yarısı kadar un katarsanız kıvam mükemmel olur.  afiyetle efendim. 




Midyeli ev yapımı linguine makarna 
Ev Yapımı Makarna reçetemizi linkimden bulabilirsiniz
         

Yanında ne içtiğimiz değil sonrasında ne içtiğimizi daha sonra anlatacağım ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder