Tavuk Pirzola Poyarski “Pojarski”
Bugün çok saygı duyduğum,
çok kıymetli ustlarımızdan Necip Usta’ mızın “Fransız Mutfak Sanatı” kitabını
incelerken karşılaştığım bu yemeğin hikayesini sizlerle paylaşmak istedim:
Napolyon’un Rusya
içerlerinde ilerlediği bir savaşta aşçıbaşısından (Laguipier) yemek yapmak ister,
malzeme bulamaz, köylünün birisinden bir tavuk bulur ve keser, temizler,
tavuğun çok zayıf olduğunu görünce, tavuğun iki göğsünü bıçakla kıyar, yine
göğüs şekli vererek tereyağında pişirir ve servis eder. Napolyon sorar : bu
yeni yemeğin ismi nedir? Aşçıbaşı düşünürken aklına tavuğu satan köylünün adı
gelir ve “ Pojarski” der.
Tabii Biz Pojarkyimizi yaparken yine özgün bir reçete oluşturacağız. Bunun için kımızı biberden sos yapalım bence. Kırmızı biberlerimizi incecik kıyalım. azıcık sıvıyağımızı sonrasında azıcık tereyağı ile birlikte ısıtalım kırmızı biberleri içine verelim. bir diş sarımsağı bıçağı yanlamasına tutup patlatalım tavaya onu da verelim. Tuz,biber kontrolünü de yapalım. çay kaşığı ucu ile de un verelim( un sosların bir çoğuna kıvam verir) sosumuzun tadına bakalım. renk eksik kaldı sanki. biraz maydanoz kıysak içine nasıl olur? harika olur bence. Biraz maydanozla renklendirelim. önceden ısıttığımız tabağımızın ortasına kırmızı biber sosumuzu koyalım üzerine de tereyağı ile parlatılmış Poyarskilerimizi yerleştirelim. dekor için maydanoz yaprakları kullanalım. ama küçük bir işlem yapalım maydanoz yaraklarımızı zeytinyağına sokup çıkartalım. parlak maydanoz yaprakları ile dekorlayıp servise hazır hale getirelim .Afiyetle efendim.
Not : İşlem görmemiş hiç brir malzeme tabağa konmaz. küçücük bir detay bile işlemdir efendim.
Tabii Biz Pojarkyimizi yaparken yine özgün bir reçete oluşturacağız. Bunun için kımızı biberden sos yapalım bence. Kırmızı biberlerimizi incecik kıyalım. azıcık sıvıyağımızı sonrasında azıcık tereyağı ile birlikte ısıtalım kırmızı biberleri içine verelim. bir diş sarımsağı bıçağı yanlamasına tutup patlatalım tavaya onu da verelim. Tuz,biber kontrolünü de yapalım. çay kaşığı ucu ile de un verelim( un sosların bir çoğuna kıvam verir) sosumuzun tadına bakalım. renk eksik kaldı sanki. biraz maydanoz kıysak içine nasıl olur? harika olur bence. Biraz maydanozla renklendirelim. önceden ısıttığımız tabağımızın ortasına kırmızı biber sosumuzu koyalım üzerine de tereyağı ile parlatılmış Poyarskilerimizi yerleştirelim. dekor için maydanoz yaprakları kullanalım. ama küçük bir işlem yapalım maydanoz yaraklarımızı zeytinyağına sokup çıkartalım. parlak maydanoz yaprakları ile dekorlayıp servise hazır hale getirelim .Afiyetle efendim.
Not : İşlem görmemiş hiç brir malzeme tabağa konmaz. küçücük bir detay bile işlemdir efendim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder